Henri Pruim



pruimhenri@gmail.com

Hulp in Servië

04-12-2015 10:29

Dinsdag 8 december ga ik vertrekken naar Servië om daar een weekje te helpen in een doorgangskamp voor vluchtelingen:

 

De vluchtelingen komen uit Syrië, Afghanistan, Irak en sommige Afrikaanse landen. De meest gebruikelijke route is via de gevaarlijke oversteek van Turkije naar Griekenland en zo proberen ze nu via diverse landen Duitsland, Nederland en Scandinavië te bereiken op zoek naar een veilige plek om te leven.

Ook al is de organisatie in de balkanlanden steeds beter, bijvoorbeeld dat ze nu per bus en trein worden vervoerd, toch onstaan er regelmatig nog schrijnende omstandigheden.

GAiN werkt al vanaf het begin in de vluchtelingenkampen in Syrië en Noord-Irak door middel van het versturen van hulpgoederen en ons DART team heeft vorig jaar in Noord-Irak meegewerkt aan het opzetten van de distributie van voedsel en hulpgoederen.

Vrij recent zijn wij gevraagd door een Pastor in Servië om te kijken wat GAiN kan betekenen voor de vluchtelingenstroom bij de Servisch/Kroatische grens.
Momenteel passeren duizenden vluchtelingen via een korte tussenstop in Servië de grens naar Kroatië. Het rode kruis heeft GAiN gevraagd om mee te helpen bij de levering en de distributie van voedselpakketten in een doorgangskamp in Sid. Dagelijks kwamen er tot voor kort 100 bussen per dag aan in dit kamp, dat is ongeveer 6000 mensen PER DAG. In groepen van 1000 worden ze na een aantal uren weer doorgebracht naar het treinstation in Sid, waarvandaan ze naar Kroatië vertrekken.
Veel mensen hebben het moeilijk omdat ze zich niet als mens behandeld voelen. De aantallen zijn zo groot dat dit ook bijna niet mogelijk is voor de politie en bewakers.
 

  

 

 

Na een kort bezoek aan het gebied door enkele GAiN medewerkers is besloten tot het organiseren van een aantal hulpreizen. Ter plaatse werken wij samen met Shalom Centre in Backa Palanka, vlakbij de Kroatische grens, waar we ook zullen verblijven.We zullen dagelijks van Backa Palanka naar Sid rijden om daar de pakketten uit te delen. Daarnaast hebben we tijd om met de mensen in gesprek te gaan en hen te bemoedigen. Ook zullen we regelmatig het treinstation in Sid bezoeken vanwaar de mensen doorreizen naar Kroatië.

Naast het werken met de vluchtelingen zullen we ook aandacht geven aan de Roma gemeenschap in Backa Palanka die in zeer slechte omstandigheden wonen. We willen daar –samen met de plaatselijke kerk- een programma voor de kinderen organiseren en winterkleding verstrekken.

Fotogalerij: Hulp in Servië

De afbeeldinggalerij is leeg.