Henri Pruim



pruimhenri@gmail.com

Hulp aan en in Lesbos

23-09-2020 21:27

RCC / GAiN  reis Lesbos september 2020

 

Op Lesbos was de nood al geruime tijd hoog maar na de brand op kamp Moria is alles nog erger en meer nodig.

Op 17 september kwam de oproep wie er op 20 september kon en wou afreizen naar Lesbos. Allereerst werd er 10 man gevraagd maar tenslotte reisden we met een groep van 14 personen op zondag 20 september om 12 uur af.

 

Na een breefing op de eerste dag en een bezoek en oriëntatie op het nieuw waren we aardig op de hoogte en onder de indruk wat er door de lokale mensen en de overheid inclusief de hulporganisaties uit de grond was gestampt. Een compleet kamp met tenten stond al klaar en de eerste vluchtelingen waren gehuisvest. En tot nu, 23 september, aan toe neemt het aantal mensen in het kamp enorm toe.

 

Wat doen we zoals:

In eerste instantie werd het team CRR / GAiN ingezet om in de reeds 900 geplaatste tenten een inventarisatie te doen hoeveel gezinnen in een tent wonen en of er een afscheidingswand geplaatst moest worden tussen de families.

Het mooie is dat we zien dat de aangeleverde spullen van GAiN ook echt aankomt zoals we altijd zeggen want de scheidingswanden maken we van lakens die in GAiN dozen zitten en dus echt bij ons vandaan komen. Hoe mooi kan het zijn!!

Tijdens deze bezoeken werden er schrijnende verhalen aangehoord hoe deze mensen alles beleefd hebben naast de al bestaande tocht die ze afgelegd hebben. En ja wat kun je doen?? Aanhoren en je Liefde laten blijken is al heel wat voor hen en wordt ook al direct als bemoedigend ervaren. Enkele vrijwilligers van ons team komen regelmatig bekende families tegen omdat ze al eerder uitgezonden waren naar het voormalig kamp Moria.

 

Naast het plaatsen van de wanden (wat nog wel enkele dagen gaat kosten ) zijn we bezig met registratie van een paar honderd bewoners omdat door de drukte dit nog achterwege was gebleven. Ook is er tijd besteed aan het repareren en opnieuw vast zetten van de tenten.

Ook weren er een paar mensen van ons in het warehouse om daar de goederen die binnen komen te sorteren en juist klaar te zetten voor distributie. Zeker ook niet onbelangrijk.

Dus al met al we hebben ons eerste paar dagen niet verveeld en dat gaat ook zeker de komende tijd ook niet gebeuren.

 

Hoe mooi en dankbaar kan alles zijn wat we allemaal mogen doen alhoewel wij ook weten dat dit een druppel op de welbekende plaat is. Maar we zien ook dat samenwerking met andere organisaties goed verloopt en we aan het eind een goede inbreng hebben. Stimulerend is dat de bewoners zien en merken dat we Liefde en Hoop uitstralen waar zij ook weer door gesterkt worden.

Dit was even een korte impressie van de eerste paar dagen werken op Lesbos op het nieuwe kamp wat tot nu toe nog geen naam maar dat zal zeker komen.

Dank aan alle steun, in welke vorm ook, die wij als team en als individu mogen ontvangen. Zonder dat zouden we niet kunnen. Zeker denken we aan de families die thuis plotseling achter zijn gebleven